Ekonomické dopady nových technologií : Implementace 3D tisku a aditivní výroby v Evropě - Pospíšilová, Johana (2024)
Diplomová práce se soustředí na ekonomické dopady průmyslu 4.0 a nových technologií v průmyslu zpracovatelském. Práce v první kapitole vymezuje čtyři industriální revoluce a zaměřuje se na aditivní výrobu a 3D tisk, které jsou spojovány právě s revolucí čtvrtou, tedy průmysl 4.0. Dále jsou blíže definovány automobilový a letecký výrobní sektor, které jsou pro práci klíčové. V hlavní části práce jsou analyzovány jednotlivé typy 3D tiskáren a jejich možný význam pro automobilový a letecký průmysl, tedy integrace aditivních a tradičních způsobů výroby ve vybraných odvětvích v Evropě. Práce je uzavřena kapitolou pojednávající o environmentálních dopadech aditivních a tradičních metod zpracování a o možném dalším vývoji průmyslu 4.0 s nástupem průmyslu 5.0.