Ekonomické dopady nových technologií : Implementace 3D tisku a aditivní výroby v Evropě - Pospíšilová, Johana; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se soustředí na ekonomické dopady průmyslu 4.0 a nových technologií v průmyslu zpracovatelském. Práce v první kapitole vymezuje čtyři industriální revoluce a zaměřuje se na aditivní výrobu a 3D tisk, které jsou spojovány právě s revolucí čtvrtou, tedy průmysl 4.0. Dále jsou blíže definovány automobilový a letecký výrobní sektor, které jsou pro práci klíčové. V hlavní části práce jsou analyzovány jednotlivé typy 3D tiskáren a jejich možný význam pro automobilový a letecký průmysl, tedy integrace aditivních a tradičních způsobů výroby ve vybraných odvětvích v Evropě. Práce je uzavřena kapitolou pojednávající o environmentálních dopadech aditivních a tradičních metod zpracování a o možném dalším vývoji průmyslu 4.0 s nástupem průmyslu 5.0.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses