Zelená dohoda pro Evropu : lobbing v oblasti využívání půdy a lesnictví - Lánská, Andrea; Vymětal, Petr; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Zelená dohoda pro Evropu představuje jednu z nejambicióznějších politických iniciativ Evropské unie, jejímž cílem je dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Tato strategie zahrnuje rozsáhlý soubor opatření a legislativních reforem zaměřených na ochranu životního prostředí a zmírnění dopadů klimatické změny. Diplomová práce se zabývá analýzou vlivu zájmových skupin, včetně jejich lobbistických aktivit, na legislativní proces v oblasti klimatické a environmentální politiky. Jako případová studie byl vybrán sektor využívání půdy, změn ve využívání půdy a lesnictví (LULUCF), který hraje zásadní roli při zmírňování klimatických změn. Analýza ukazuje, že zájmové skupiny výrazně ovlivňují tvorbu klimatické legislativy EU, přičemž korporátní zájmy často převládají nad veřejnými zájmy. Tento nerovnovážný vliv může ohrozit spravedlnost a efektivnost klimatické politiky EU.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses