Využití emocí v marketingu CK - Buzková, Tereza; Janeček, Petr; Zrzavý, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce se zabývá využitím emocí v marketingové komunikaci cestovních kanceláří. Cílem práce je zhodnotit význam emocí v marketingové komunikaci cestovních kanceláří pro destinaci Řecko v poslední fázi nákupního procesu po zájezdu, kdy zákazníci hodnotí svůj zájezd a mohou se rozhodnout o své další dovolené. Cíl je dosažen pomocí analýzy obrazového materiálu využitého v marketingové komunikaci destinace Řecka. Rovněž je určena jeho efektivita v evokování emocí, která může ovlivnit rozhodnutí potenciálních návštěvníků. Na základě této analýzy a celkového hodnocení výzkumu je navrženo, jak mohou cestovní kanceláře efektivněji provést reklamu pro budování zákaznické loajality. Pro zachycení emocí bylo použito měření na základě Facial Action Coding System (FACS), které umožňuje detailní analýzu mimických výrazů respondentů. Tento výzkum byl doplněn strukturovanými rozhovory, které poskytly kvalitativní data a pomohly hlouběji pochopit vliv jednotlivých obrázků na emocionální reakce respondentů. Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi nejčastěji evokované emoce patří radost a překvapení, zatímco negativní emoce jako strach či naštvání se neprojevily. Nejpozitivněji byl hodnocen obrázek Santorini, který byl respondenty vnímán jako reálný a snadno zapamatovatelný díky jeho estetické hodnotě a symbolice řecké kultury. Naopak nejméně účinná byla fotografie rodiny, jež působila uměle a nereálně. Zároveň byl identifikován humor jako jeden z důležitých emocionálních apelů, který působí na zapamatování si tohoto apelu a pozitivních emocí s ním spojených. Účinné jsou také fotografie, které zobrazují symboly Řecka. Mezi ně patří bílo-modré budovy, typické jídlo nebo pláže, jež si respondenti snadno spojí s destinací. Závěrem je, že emoce hrají klíčovou roli v poslední fázi nákupn
Pro cestovní kanceláře je tedy důležité tvořit reklamy, které evokují pozitivní emoce, vyvolávají kladné vzpomínky na destinaci, jsou vtipné a dobře zapamatovatelné. Takové reklamy podporují opakovanou návštěvu destinace a na základě kladných recenzí od klientů cestovní kanceláře mohou přilákat zákazníky nové. Návrhem pro CK je využití provedeného výzkumu k jejich reklamní kampani. Vzhledem k tomu, že emoce nejsou vždy výrazně zřetelné, bylo by zajímavé doplnit případný budoucí výzkum o další měřící metody pro zachycení jednotlivých emočních reakcí.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses