Vývoj strategické spolupráce EU–ASEAN v letech 2017–2023 z hlediska neorealistické perspektivy - Šmakal, Filip; Přikryl, Pavel; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce analyzuje vývoj strategické spolupráce mezi Evropskou unií (EU) a Sdružením národů jihovýchodní Asie (ASEAN) v letech 2017–2023 prostřednictvím neorealistické teorie mezinárodních vztahů. Hlavním cílem práce je ověřit, do jaké míry odpovídají vztahy mezi těmito regionálními aktéry teoretickým očekáváním neorealismu a nakolik neorealistické nástroje přispívají k predikci vývoje těchto vztahů do budoucna. Teoretická část se soustředí na klíčové principy neorealismu, formulované Kennethem Waltzem, Johnem Mearsheimerem a dalšími významnými představiteli této teorie. Praktická část je rozdělena do dvou sekcí: první zasazuje ASEAN do kontextu mocenské politiky v jihovýchodní Asii, zatímco druhá obsahuje případovou studii, která porovnává deklarované sliby spojené s povýšením vztahů EU–ASEAN na strategickou úroveň s analýzou ekonomických a bezpečnostních reálií této spolupráce. Práce rovněž identifikuje hlavní překážky hlubší integrace mezi oběma bloky, které spočívají zejména v rozdílných hodnotových přístupech k otázkám lidských práv, volného obchodu a klimatické politiky. Výsledky výzkumu ukazují, že povýšení spolupráce na strategickou úroveň nemělo výrazný dopad na reálný vztah EU–ASEAN. Práce však dospívá k závěru, že příčiny tohoto selhání nespočívají ve strukturálních problémech, jak předpokládá neorealismus, ale spíše v hodnotových rozdílech. Na základě tohoto zjištění uzavírá, že neorealistická teorie není dostatečně účinná pro pochopení politického vývoje těchto dvou aktérů.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses