Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie - Solař, Petr (2024)
Předkládaná práce řeší téma multilaterální diplomacie malých států, přičemž konkrétně se zabývá problematikou předsednictví v Radě Evropské unie. Volba tohoto tématu odráží zejména jeho relevanci pro české akademické prostředí a důležitost role multilaterální diplomacie v zahraničněpolitické strategii malých států. Práce zkoumá, jaký význam má tento institut ve své současné podobě pro menší státy EU, jelikož po přijetí Lisabonské smlouvy dostál značných změn. Aplikovanou část potom představuje komparativní analýza dosavadních dvou českých mandátů v letech 2009 a 2022. Cílem práce je na základě této analýzy formulovat konkrétní doporučení, jak by měla Česká republika do budoucna k této roli přistupovat, případně některá zjištění aplikovat na český přístup k evropské politice obecně. Práce v tomto ohledu nabídla několik závěrů, ze kterých můžeme zmínit např. nutnost základního politického konsenzu v zahraniční politice, uvědomění si důležitosti odpovídajícího personálního zajištění, připravenost na krizové scénáře, existence dlouhodobé strategie politických priorit v EU či zapojování mladých lidí.