Implementace programu compliance v neregulovaných kapitálových společnostech - Vondřich, Vilém (2024)
Tato diplomová práce se věnuje problematice programů compliance v jinak neregulovaných kapitálových společnostech na českém trhu ve smyslu § 8 odst. 5 zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Hlavním cílem práce je určit, jaký rozsah a podoba programu compliance jsou dostatečné pro možnou aplikaci institutu exkulpace ve smyslu zmiňovaného odstavce. Práce poskytuje komplexní pohled na problematiku programů compliance na základě relevantní legislativy, judikatury, výkladové metodiky Nejvyššího státního zastupitelství k citovanému odstavci a odborné literatury. Součástí práce je rovněž návrh modelové implementace programu compliance v anonymizované společnosti XY, s.r.o., a kritické zhodnocení platné metodiky Nejvyššího státního zastupitelství. Výstupy práce ukazují, že implementace program compliance může být vhodným nástrojem k ošetření rizik i v menších českých obchodních společnostech a že správnou implementací lze dosáhnout nejen právní ochrany, v případě potenciálních soudních řízení, ale také pomoci k zefektivnění procesů v dané společnosti a k budování dlouhodobě udržitelného podnikání.