Příjmové nerovnosti ve vybraných zemích Společenství nezávislých států na přelomu 20. a 21. století - Shelukhina, Diana (2024)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat příjmovou nerovnost ve vybraných zemích Společenství nezávislých států v období od roku 1990 do roku 2007 na základě vybraných způsobů měření a stanovené metodologie. První kapitola se věnuje definici příjmové nerovnosti a úvodu do problematiky příjmové nerovnosti. Zabývá se také rešerší literatury, metodologií představením ukazatelů, které jsou používány pro měření příjmové nerovnosti. Druhá kapitola se zaměřuje na zkoumání vývoje Ruska, Běloruska, Kazachstánu a Uzbekistánu po rozpadu Sovětského svazu. Třetí kapitola se zabývá analýzou stavů a vývoje příjmové nerovnosti ve vybraných zemích ve stanoveném období, uvádí též klíčové faktory, které tento vývoj ovlivnily. Po identifikaci hnacích faktorů jsou identifikovány hlavní dopady a trendy vývoje příjmové nerovnosti, které ovlivnily rozvoj vybraných zemí.