Zahraničná politika štátu Izrael voči Saudskej Arábii v 21. storočí - Nižníková, Soňa (2024)
Táto práca sa zaoberá dynamikou vzťahu kráľovstva Saudskej Arábie a moderného štátu Izrael so zameraním na 21. storočie. Autorka analyzuje vývoj vzťahu skrze vlády izraelských premiérov, ale najmä vládu politika Banjamina Netanjahua, ktorý je kontinuálne predsedom vlády od roku 2009. K analýze politiky autorka využíva koncept Železnej opony, ktorý spadá pod revizionistické nazeranie na štát Izrael, a je teda radikálnejšou verziou konceptu sionizmu. Keďže Benjamin Netanjahu je známy svojím ostrým postojom voči nepriateľom, práca bude analyzovať, či tento prístup využíva aj na samotnú Saudskú Arábiu.