Zahraničná politika štátu Izrael voči Saudskej Arábii v 21. storočí - Nižníková, Soňa; Přikryl, Pavel; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Táto práca sa zaoberá dynamikou vzťahu kráľovstva Saudskej Arábie a moderného štátu Izrael so zameraním na 21. storočie. Autorka analyzuje vývoj vzťahu skrze vlády izraelských premiérov, ale najmä vládu politika Banjamina Netanjahua, ktorý je kontinuálne predsedom vlády od roku 2009. K analýze politiky autorka využíva koncept Železnej opony, ktorý spadá pod revizionistické nazeranie na štát Izrael, a je teda radikálnejšou verziou konceptu sionizmu. Keďže Benjamin Netanjahu je známy svojím ostrým postojom voči nepriateľom, práca bude analyzovať, či tento prístup využíva aj na samotnú Saudskú Arábiu.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses