Česká ženská lobby ako aktér boja proti násiliu na ženách - Pakošová, Diana (2024)
Násilie páchané na ženách je rozšíreným spoločenským problémom s presahom do ľudských práv, hospodárstva či verejného zdravia. Diplomová práca zhodnocuje prínos Českej ženskej lobby (ČŽL) – koalície českých ženských organizácií – pri presadzovaní opatrení proti násiliu, so zameraním na jej rolu pri podpise a ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulského dohovoru). Násilie vníma ako komplexný problém verejnej politiky a Dohovor ako nástroj jeho riešenia. Aplikuje kombináciu diskurznej analýzy článkov verejnoprávneho spravodajského portálu ČT24 a teórie troch prúdov (MST). Výskum ukázal, že ČŽL významne prispela k medializácii témy násilia na ženách, no jej vplyv na podpis a ratifikáciu bol obmedzený. Identifikované prekážky zahŕňajú zrušenie funkcie ministra pre ľudské práva, nízky vplyv v poradných orgánoch vlády a nedostatočnú mediálnu stratégiu. Práca potvrdzuje vplyv informácií, resp. dezinformácií na proces lobovania. Zdôrazňuje potrebu širšej spolupráce aktérov a navrhuje ďalší výskum.