Udržitelné ubytování : Případová studie návrhu a posouzení investice udržitelného ubytovacího zařízení ve francouzských Alpách - Dvořáková, Lucie; Černý, Pavel; Scholz, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se zabývá návrhem a hodnocením investičního záměru na vybudování udržitelného ubytovacího zařízení ve francouzských Alpách v regionu Haute-Savoie. Práce propojuje principy udržitelného turismu zejména s analýzou ekonomické a environmentální proveditelnosti, přičemž zohledňuje specifika horských oblastí. Úvodní část je postavena na literární rešerší týkající se udržitelnosti v turismu a na navržení vlastního modelu udržitelného ubytovacího zařízení v konkrétní oblasti. Stěžejní část práce tvoří finanční analýza projektu zahrnující výpočet čisté současné hodnoty (NPV), vnitřní míry návratnosti (IRR), indexu rentability a doby návratnosti za účelem celkového posouzení investice. Citlivostní analýza zkoumá dopady změn klíčových parametrů na ekonomickou stabilitu projektu. Výsledky ukazují, že investiční záměr je realizovatelný, přičemž alternativní varianta projektu vykazuje vyšší odolnost vůči rizikům a stabilnější finanční výsledky. Projekt zároveň představuje příklad aplikace udržitelných praktik v horském turismu s důrazem na ekonomickou efektivitu, ochranu životního prostředí a celkovou přidanou hodnotu z pobytu.
Vedoucí práce: Pavel Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses