Praní špinavých peněz - Jůzová, Kateřina (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku praní špinavých peněz. Jejím cílem je poskytnout ucelený přehled o tomto tématu, včetně jeho definice a historického vývoje, popsat proces legalizace výnosů z trestné činnosti a metody používané k jeho dosažení. Dále se práce věnuje systémům kontroly a regulace transakcí, mezinárodní legislativě a organizacím, které se podílejí na boji proti praní špinavých peněz. V empirické části jsou na základě hodnocení FATF a případových studií identifikovány silné a slabé stránky tří konkrétních zemí – České republiky, Dánska a Mexika, a v diskuzi navržena doporučení ke zlepšení stávající situace.