Efektivita marketingových nástrojů Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou - Šťastná, Gabriela (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu digitálních marketingových nástrojů Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou (MSB) a navrhuje strategii, která přispívá k efektivnější komunikaci s cílovými skupinami a ke zvýšení návštěvnosti. Na základě konzultací s vedením muzea, dotazníkového šetření, teoretických rámců customer journey a analýzy marketingových nástrojů podobných institucí byl vytvořen návrh strategie propojující tradiční hodnoty českého sklářství s moderními trendy v digitální komunikaci. Výzkum zahrnuje vytvoření osmi marketingových person na základě segmentace návštěvníků a identifikace jejich potřeb. Strategie klade důraz na sjednocení uživatelských jmen, zlepšení obsahu a intuitivní navigace na webu a aktivní využívání sociálních sítí. Tyto kroky nejsou finančně náročné, ale mohou výrazně ovlivnit vnímání instituce a přilákat nové návštěvníky. Práce zdůrazňuje význam regionu Jizerských hor jako centra českého sklářství a jeho schopnost udržet tradice navzdory historickým zvratům. Navržená opatření reflektují potřebu moderních kulturních institucí přizpůsobit se digitálním trendům a oslovit mladé generace prostřednictvím platforem, které aktivně využívají. Výsledkem práce je marketingový playbook, který poskytuje konkrétní doporučení pro MSB a zároveň slouží jako inspirace pro další kulturní a vzdělávací instituce, aby efektivněji předávaly národní dědictví dalším generacím.