Interaktivní 3D prostor na webu - Chess, Tatiana (2024)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat možnosti optimalizace vývoje webových aplikací s trojrozměrným obsahem a navrhnout efektivní postupy, které přispějí ke zlepšení výkonu, přístupnosti a responzivity těchto aplikací. Pro dosažení tohoto cíle jsou navrženy a implementovány tři ukázkové aplikace: 3D konfigurátor, nástroj pro datovou vizualizaci a herní prostředí, které slouží k demonstraci a testování nalezených optimalizačních technik. Práce se zaměřuje na analýzu historického a současného stavu 3D webových technologií, základních technických principů, na nichž tato oblast stojí, a identifikaci klíčových výzev spolu s návrhy jejich potenciálních řešení. Vývoj webových aplikací využívá 3D knihovnu Three.js ve spojení s frameworkem React a je založen na metodice Component-driven development. Práce detailně popisuje proces programování aplikací se zaměřením na specifika trojrozměrného obsahu a aplikované optimalizační techniky. Výsledné aplikace jsou poté testovány podle předem definovaných kritérií, což umožňuje posoudit účinnost použitých přístupů pro optimalizaci. Výsledky práce demonstrují, že aplikované techniky, jako instancování, buffer geometry, komprese modelů, zajištění alternativních způsobů ovládání 3D scény a například použití strukturovaných dat, přispívají k optimalizaci klíčových aspektů 3D webových aplikací. Tyto postupy mohou zároveň sloužit jako užitečný návod pro vývojáře při řešení obdobných problémů a jako základ pro další výzkum v této oblasti.