Lidská práva v mezinárodních vztazích a jejich kulturní determinanty. Případová studie Jihoafrická republika. - Lacinová, Barbora (2024)
Bakalářská práce sleduje vliv kulturní specifičnosti na aplikovatelnost konceptu lidských práv. Zaměřuje se na Jihoafrickou republiku a její kulturně-hodnotové paradigma; za cíl si stanovuje zjistit, zda existují v rámci společnosti JAR kulturní předpoklady pro dodržování lidských práv a zároveň stanovit, jak silné tyto determinanty jsou. Na základě paradigmatické analýzy i Hofstedeho metody typologie kultur jsou v práci vymezeny zásadní rozdíly mezi kulturou společnosti JAR a kulturou zemí západní civilizace, z jejichž hodnotového prostředí koncept vychází. Následně je formulována teoretická kulturní schůdnost JAR s konceptem lidských práv; kompatibilita aktuální reality JAR s konceptem je ověřena obsahovou analýzou, které byly podrobeny obsahy vybraných výročních zpráv Amnesty International z let 1994-2023/24.