Analýza a návrh Enterpirse architektury - Stejskal, Samuel; Svatá, Vlasta, 1952-; Suchá, Iva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou a návrhem enterprise architektury (EA) se zaměřením na propojení obchodních a technologických cílů v organizacích. Práce představuje rámec TOGAF jako klíčový nástroj pro strukturované řízení a rozvoj EA. Dále zkoumá přínosy zavedení EA, včetně zlepšení efektivity procesů, sladění IT se strategickými cíli a podpory rozhodovacích procesů vrcholového managementu. V praktické části práce je provedena analýza současného stavu EA ve vybrané organizaci, která se zaměřuje na dvě hlavní oblasti: business architekturu a aplikační architektru. Analýza identifikuje klíčové problémy, jako je nízká úroveň integrace mezi procesy a IT systémy, duplicity v aplikačním prostředí a nedostatečná automatizace procesů. Na základě této analýzy je vytvořen návrh cílové podoby EA, který zahrnuje business capability mapu, value streamy a doporučení pro implementaci Warehouse Management System (WMS). Návrh je podložen ekonomickou analýzou, včetně výpočtu ROI a NPV, které potvrzují finanční přínosy navrhovaného řešení. Závěry práce shrnují přínosy navržené EA pro zlepšení provozní efektivity, podporu strategického rozhodování a posílení dlouhodobé konkurenceschopnosti organizací. Práce rovněž zdůrazňuje význam EA jako nástroje pro propojení obchodních a technologických cílů a poskytuje konkrétní doporučení pro její optimalizaci a implementaci.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: řízení podnikové informatiky [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses