Lusotropikalismus a postavení Brazilců v Portugalsku - Kostihová, Gabriela Eva (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá konceptem lusotropikalismu a jeho uplatněním ve vztazích mezi Portugalskem a Brazílií. Lusotropikalismus, který formuloval brazilský sociolog Gilberto Freyre, zdůrazňuje výjimečnost portugalského kolonialismu kvůli jeho otevřenosti k rasovému míšení a kulturnímu hybridismu. Hlavním cílem této práce je analyzovat koncept lusotropikalismu a posoudit, zda je slučitelný se současným postavením Brazilců v Portugalsku. Teoretická část práce se soustředí na vývoj lusotropikalismu, jeho vliv na mezinárodní vztahy, zejména během vlády Antónia Salazara, a jeho klíčové charakteristiky, jako jsou kulturní hybridismus a absence rasové diskriminace. Empirickou část představuje jednopřípadová studie, která analyzuje portugalskou migrační politiku a postavení Brazilců na portugalském trhu práce, přičemž využívá i kvalitativní data z rozhovorů s brazilskými přistěhovalci v Portugalsku. Závěry práce ukazují, že současné postavení Brazilců v Portugalsku je v rozporu s lusotropikalismem. Přestože portugalská migrační politika nevykazuje přímou diskriminaci, neposkytuje dostatečné mechanismy podpory pro integraci Brazilců. Brazilští migranti čelí integračním překážkám, které jsou důsledkem diskriminace a zakořeněných stereotypů, což negativně ovlivňuje jejich postavení na portugalském trhu práce.