Vzťahy medzi civilnými a vojenskými aktérmi v mierových operáciách - prípadová štúdia MINUSMA - Hajková, Martina; Přikryl, Pavel; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Spolupráca medzi civilnými a vojenskými aktérmi v medzinárodných mierových misiách získava na význame najmä vzhľadom na stále zložitejší kontext, do ktorého sú tieto misie nasadzované. Zdieľanie informácií a spoločné cvičenia sú v komplexných a nepriaznivých prostrediach dôležité koncepty pre úspech misií. Jednou z takýchto misií je aj Multidimenzionálna integrovaná stabilizačná misia OSN v Mali. Zistenia z misie MINUSMA poskytujú ponaučenia pre budúce mierové operácie OSN, najmä v oblastiach s vysokou mierou nestability, kde je civilno-vojenská spolupráca nevyhnutná pre dosiahnutie trvalého mieru a stability. Práca identifikuje pozitíva, ako zavedenie štruktúr ASIFU a JCB, ktoré zlepšili koordináciu a výmenu informácií, ako aj účinnú spoluprácu v regiónoch ako Gao a Mopti. Na druhej strane zahŕňa celý rad negatív, ako organizačné bariéry, vysokú fluktuáciu personálu, jazykové a kultúrne rozdiely, ako aj nesystematické spoločné cvičenia. Práca ďalej poukazuje na potrebu reštrukturalizácie spravodajských zložiek, systematických tréningových programov a zlepšenie komunikácie a dôvery medzi civilnými a vojenskými zložkami.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses