Role Evropské unie na Blízkém východě : 30 let podpory demokracie v kontextu Arabského jara a pandemie Covid-19 - Gruntorádová, Noemi (2024)
Bakalářská práce zkoumá evropské politiky na podporu demokracie, které cílí na Blízký východ v období mezi roky 1993 a 2023. Cílem studie je objasnit vývoj těchto politik v kontextu Arabského jara a pandemie Covid-19 a identifikovat stálé a proměnlivé znaky. V rámci komparativní případové studie byly odhaleny konzistentní znaky, mezi které se řadí absence jasné definice, nenásilné působení, konstantní nástrojové vybavení a selektivita týkající se podporovaných standardů demokracie i partnerů. Změnami naopak prošla výše finanční pomoci, snaha o sjednocení, flexibilitu a role nestátních aktérů. Přestože Evropská unie rozšiřuje oblasti spolupráce, do kterých zahrnuje i nové trendy, základem jejích přístupu zůstává bezpečnostní agenda.