Role Evropské unie na Blízkém východě : 30 let podpory demokracie v kontextu Arabského jara a pandemie Covid-19 - Gruntorádová, Noemi; Weinfurter, Jaroslav; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Bakalářská práce zkoumá evropské politiky na podporu demokracie, které cílí na Blízký východ v období mezi roky 1993 a 2023. Cílem studie je objasnit vývoj těchto politik v kontextu Arabského jara a pandemie Covid-19 a identifikovat stálé a proměnlivé znaky. V rámci komparativní případové studie byly odhaleny konzistentní znaky, mezi které se řadí absence jasné definice, nenásilné působení, konstantní nástrojové vybavení a selektivita týkající se podporovaných standardů demokracie i partnerů. Změnami naopak prošla výše finanční pomoci, snaha o sjednocení, flexibilitu a role nestátních aktérů. Přestože Evropská unie rozšiřuje oblasti spolupráce, do kterých zahrnuje i nové trendy, základem jejích přístupu zůstává bezpečnostní agenda.
Vedoucí práce: Jaroslav Weinfurter
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses