Potravinové alergie a jejich vliv na spotřebitelské chování v České republice - Fučíková, Lucie; Zeman, Jiří; Filipová, Alena, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou spotřebitelského chování, konkrétně se zaměřuje na to, jakým způsobem do něho zasahují potravinové alergie v České republice. Teoretická část práce je zaměřena na projevy potravinové alergie, bezpečnost etiketace alergenů a legislativní úpravu, která se k ní pojí. Dále jsou zde rozebrány faktory ovlivňující chování spotřebitele při nákupu zboží a pro účely praktické části i skladba spotřebního koše a jeho rozdělení podle příručky ECOICOP. V závěru teoretické části jsou rozebrány příjmy a výdaje na potraviny v České republice a v Rakousku. V praktické části je analyzován dopad potravinových alergií na výdaje na potraviny spotřebitelů v těchto dvou státech na příkladu sortimentu vybraného obchodního řetězce. Další úskalí, která vnáší potravinové alergie do spotřebního chování, byla vyhodnocena z výsledků kvantitativního dotazování.
Vedoucí práce: Jiří Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses