Regulace výroby, prodeje a problém zdanění tichých vín v České republice - stakeholder analysis - Bilinová, Šárka; Vymětal, Petr; Grmelová, Nicole, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato práce se zaměřuje na analýzu regulace výroby a prodeje alkoholu v České republice s důrazem na vliv zájmových skupin na tvorbu veřejné politiky. Cílem této práce je analyzovat vliv lobbingu a jednotlivých zainteresovaných aktérů na rozhodovací proces ohledně zavedení spotřební daně na tichá vína. Aktuální kauza zavedení spotřební daně na tichá vína slouží jako případová studie, která na praktickém příkladě ukazuje konkrétní příklad lobbistických aktivit v oblasti politiky týkající se alkoholu. Práce mapuje současnou právní úpravu a identifikuje klíčové otázky týkající se zdanění tichého vína, které zůstává osvobozeno od spotřební daně. Analýza ukazuje kontrast mezi zastánci a odpůrci spotřební daně, přičemž argumenty podporující zavedení daně zdůrazňují nutnost fiskální reformy. Naopak odpůrci, zejména vinařské organizace, varují před negativními dopady na domácí produkci a ohrožením konkurenceschopnosti českého vinařství. Hlavním aktérem v této debatě je Svaz vinařů ČR, který aktivně prosazuje proti zavedení této daně. Výsledky práce potvrzují význam lobbingu při formování veřejné politiky a ukazují na jeho moc v ovlivňování rozhodovacích procesů. Lobbistické aktivity, zejména ze strany Svazu vinařů, mají přímý dopad na politická rozhodnutí.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses