Migrace pohledem radikálně pravicových stran : Komparativní studie Alternative für Deutschland a Fratelli d’Italia v oblasti migračních politik - Jaroš, Vojtěch; Vymětal, Petr; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato práce propojuje mezinárodní migraci s populistickou radikální pravicí v Evropě. Cílem práce je zmapovat přístupy stran Alternative für Deutschland a Fratelli d'Italia k migrační problematice v období 2014-2024 prostřednictvím komparativní studie. Dochází ke zkoumání volebních programů a ostatních politických dokumentů, sociálních sítí, webů a metod spolupráce v této otázce. V práci je představen teoretický koncept mezinárodní migrace, populismu a radikální pravice. Následně dochází ke zkoumání migračních přístupů stran AfD a FdI, které jsou poté komparovány. Z práce vyplývá, že AfD a FdI vykazují shodné základní rysy specifické pro radikální pravici, nicméně FdI klade větší důraz na nástroje spolupráce, hledá řešení skrze push faktory migrace a je ve vztahu k migrujícím osobám rétoricky více umírněná než AfD.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses