Komparace integračních politik Francie a Španělska - Švrčková, Zuzana (2024)
Tato diplomová práce se věnuje vysoce relevantnímu tématu integrace přistěhovalců v prostředí Evropské unie. Problematiku zkoumá prostřednictvím komplexní komparativní analýzy integračních politik Francie a Španělska, přičemž využívá unijní strategický rámec Společné základní principy (CBPs) jako soubor evaluačních kritérií. Integrační politiky jsou poté zkoumány dle tří tematických dimenzí: socio-ekonomické, právně-politické a kulturně-náboženské. Cílem práce je pomocí metody komparace identifikovat podobné, a naopak odlišné elementy národních politik Francie a Španělska, a to ve všech třech dimenzích. Je rovněž zkoumáno, zdali lze nalézt podobné vzorce napříč dimenzemi a vyvodit tak obecné závěry.