Návrh softwarového nástroje na podporu datové etiky ve firmách - Kopecký, Filip (2024)
Data jsou všude kolem nás a jejich význam roste. Proto je důležité zabývat se jejich dopady na jednotlivce i společnost. Tímto se zabývá obor datové etiky, která za rozvojem technologií zaostává. Existuje totiž propast mezi uvědoměním a akceschopností. Cílem této práce je navrhnout nástroj na podporu datové etiky, který organizaci umožní tuto oblast implementovat do svého fungování a dále jí rozvíjet. Za tímto účelem byla použita metoda DSR pro vytvoření návrhu nástroje. Výsledný návrh byl ověřen pomocí polostrukturovaných s experty z praxe (n=5). Klíčová zjištění pro návrh nástroje a další směr jejich výzkumu pro použití ve firmách jsou a) poptávka po externí validaci (certifikace nebo audit), b) větší zaměření na detail jednotlivých principů datové etiky, c) role data governance jako možného mediátora datové etiky.