Psychologické faktory u žen a dětí v mezinárodní migraci ve válce na Ukrajině - Větrovcová, Tereza (2024)
Tématem diplomové práce jsou psychologické faktory působící na ženské a dětské uprchlíky v mezinárodní migraci ve válce na Ukrajině a jejich vliv na mezinárodní prostředí. Cílem je zjistit, jaké psychologické faktory nejvíce ovlivňují ženské a dětské uprchlíky v mezinárodní migraci ve válce na Ukrajině, jak s nimi mohou uprchlíci pracovat, a jaká je v tomto ohledu role genderu. Důležitou součástí je také analýza přístupu mezinárodních aktérů k problematice. Časový rámec práce je ohraničen začátkem války na Ukrajině, 24. února 2022, až po současnost. V práci je použita kvalitativní analýza polostrukturovaných rozhovorů s respondenty, kteří pochází z řad ukrajinských uprchlíků. Výsledkem práce je identifikace klíčových psychologických a sociálně-ekonomických faktorů, které působí na uprchlíky v mezinárodní migraci ve válce na Ukrajině. Dále zhodnocení přístupu mezinárodních aktérů a návrhy a doporučení pro efektivnější řešení problematiky.