Regulace umělé inteligence v Evropské unii : Vliv soukromého sektoru - Nováková, Ema; Antal, Jarolím, 1986-; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na výzvy spojené s regulací umělé inteligence v rámci Evropské unie a popisuje vznik AI Aktu, prvního pokusu o ucelený legislativní rámec pro řízení vývoje, nasazení a využití AI technologií. Práce se věnuje analýze vlivu, který na tvorbu legislativy vyvíjejí velké soukromé společnosti. Podrobně rozebírá příklad společnosti Siemens, která významně přispěla k tvorbě standardů, zejména v oblasti vysoce rizikových AI systémů, kde lobbovala za zmírnění některých přísných opatření, aby se vyhnula vysokým administrativním nákladům a sankcím. K dosažení těchto cílů Siemens využívá tzv. regulatory entrepreneurship, tedy strategii, kdy se společnosti aktivně podílejí na vytváření nebo změně regulací, aby lépe vyhovovaly jejich obchodním zájmům. Tato diplomová práce rovněž aplikuje multiple streams framework, který umožňuje lépe pochopit, jak se různé fáze propojují v okamžiku, kdy dochází k formulaci konkrétní legislativy v oblasti AI.
Vedoucí práce: Jarolím Antal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská ekonomická integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses