Porovnání vybraných systémových přístupů pro řešení problému optimalizace ETL procesů v datovém skladu - Šubrt, Jiří; Sigmund, Tomáš; Korčák, Jiří, 1994-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce analyzuje a porovnává tři systémové přístupy, Checklandovu metodologii měkkých systémů, systémovou dynamiku a provozní optimalizaci, při řešení problémů s efektivitou ETL procesů v datovém skladu. Cílem je posoudit nejen aplikovatelnost těchto metod z hlediska časové náročnosti, nákladů na lidské zdroje, měřitelnosti výsledků, spokojenosti zainteresovaných stran a funkčnosti řešení, ale také porovnat výsledky jejich praktického nasazení při řešení konkrétního problému v oblasti ETL procesů. Motivací k tomuto porovnání je častá nejednoznačnost při volbě vhodného přístupu a snaha identifikovat, v jakých situacích mohou jednotlivé metody přinášet největší přínos. Checklandova metodologie měkkých systémů odhaluje klíčové problémy a vztahy v systému, což přispívá k lepšímu pochopení procesů a zapojení zainteresovaných stran, avšak její výsledky zůstávají pouze na kvalitativní úrovni. Systémová dynamika poskytuje hlubší vhled do dynamických vztahů mezi faktory, jako jsou automatizace a manuální zásahy, přičemž identifikuje klíčové vazby ovlivňující dynamiku systému. Nakonec vybraná optimalizační metoda lineárního programování nabízí konkrétní a měřitelné výsledky, zaměřené na minimalizaci zpoždění a nákladů, avšak méně zohledňuje širší systémové vztahy. Porovnání ukázalo, že každá metoda má své specifické výhody a omezení, přičemž jejich kombinované nebo integrované využití může přinést nejkomplexnější přístup k optimalizaci ETL procesů. Závěr práce shrnuje výsledky a nabízí doporučení pro jejich aplikaci v dalších oblastech zpracování dat.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses