Dopady ekonomických sankcí EU přijatých v kontextu války na Ukrajině - Prokop, Matěj; Fojtíková, Lenka; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na dopady a porušování ekonomických sankcí Evropské unie přijatých v kontextu války na Ukrajině. Cílem je identifikovat změny v obchodních tocích mezi Českem, Ruskem a zeměmi odklonu obchodu v období 2018–2023. Práce představuje způsoby porušování sankcí a uvádí doporučení pro efektivnější implementaci. Teoretická část se věnuje vývoji sankčních mechanismů, právnímu rámci EU a způsobům obcházení sankcí. Aplikační část diplomové práce pak prezentuje empirická data o vývoji HDP a inflace v Česku, dále identifikuje změny v obchodních tocích jako způsob obcházení sankcí ze strany českých subjektů a potvrzuje Kazachstán, Kyrgyzstán a Arménii jako reexportní země. Studie přispívá k hlubšímu porozumění efektivity sankční politiky a jejím dopadům na malé ekonomiky v rámci EU.
Vedoucí práce: Lenka Fojtíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses