Mezinárodní migrace pracovní síly a její implikace pro Českou republiku - Hošková, Anežka; Lisa, Aleš, 1956-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se zabývá mezinárodní pracovní migrací a jejími dopady na ekonomické, demografické a sociální aspekty v České republice. Cílem je zhodnotit vlivy pracovní migrace na český trh práce, populační strukturu a ekonomickou stabilitu a navrhnout opatření k minimalizaci negativních efektů. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První se věnuje teoretickému vymezení migrace, druhá analyzuje migrační trendy v Evropě a legislativní rámce. Třetí kapitola mapuje migrační toky v ČR a jejich vývoj, zatímco čtvrtá zkoumá vliv zahraniční pracovní síly na nezaměstnanost, demografii a ekonomickou bilanci České republiky. Diplomová práce využívá kvantitativní i kvalitativní metody, včetně korelační analýzy, která zkoumá vztah mezi počtem migrantů a mírou nezaměstnanosti. Výsledky potvrzují význam pracovní migrace pro ekonomiku České republiky, zejména při řešení nedostatku pracovní síly a posílení základny ekonomicky aktivních obyvatel. Tyto faktory zároveň pomáhají zmírnit dopady stárnutí populace. Závěry práce rovněž zdůrazňují nutnost efektivní integrace migrantů do společnosti. Práce nabízí ucelený pohled na pracovní migraci v ČR, její přínosy i výzvy, a formuluje doporučení pro budoucí strategie v této oblasti.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses