Hodnocení ekonomických a společensko-kulturních přínosů dobrovolnického turismu pro udržitelný rozvoj hostitelských komunit - Pincová, Markéta (2024)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit ekonomický a společensko-kulturní přínos účastníků dobrovolnického turismu pro udržitelný rozvoj hostitelských komunit v Praze a v Salcbursku. V práci je systémově představen dobrovolnický turismus včetně měřitelnosti jeho ekonomických dopadů a role dobrovolnictví v udržitelném rozvoji destinací. K dosažení cíle byly využity kvalitativní metody výzkumu v podobě hloubkových rozhovorů s koordinátory dobrovolnických projektů a s dobrovolnickými turisty. Pro stanovení ekonomické hodnoty dobrovolnické práce jsou činnosti vykonávané dobrovolníky přiřazeny k mezinárodně uznávaným typům zaměstnání, ke kterým je dohledaná průměrná hodinová mzda. Tyto údaje jsou následně porovnány s výkony konvenčních turistů dle regionálních satelitních účtů pro Prahu a Salcbursko. K hodnocení sociálně-kulturního přínosu dobrovolnického turismu a jeho vlivu na místní komunitu je využit koncept „komunitního kapitálu“ dle Zahry a McGehee se zaměřením na tvorbu společenského kapitálu mezi dobrovolnickými turisty a zástupci hostitelských komunit. Výsledky práce poukazují na větší finanční přínos konvenčních turistů pro destinaci, ale také na výraznější roli dobrovolnických turistů v udržitelném rozvoji hostitelských komunit díky zvyšování jejího interkulturního porozumění a větší otevřenosti k cizí kultuře reprezentované dobrovolníky. Organizace navíc integrují dobrovolnické aktivity do své činnosti tak, aby zvyšovaly přidanou hodnotu svých aktivit pro konečné příjemce. Největší přínos pro udržitelný rozvoj destinace mají krátkodobé dobrovolnické projekty, které s sebou přinášejí trvalé a hmatatelné změny, ze kterých mají užitek místní obyvatelé. Výsledky výzkumu mohou být využity pro potřeby organizací hostujících evropské dobrovolníky v České republice.