Návrh strategie firmy TOPNATUR pro vstup na nizozemský trh - Lošanová, Evelina (2024)
Cílem diplomové práce je vytvoření strategie společnosti TOPNATUR na nizozemský trh. TOPNATUR, český výrobce zdravých potravin a doplňků stravy, je známý pro své přírodní produkty jako jsou probiotika, rostlinné nápoje a superpotraviny. Rozšiřování na zahraniční trhy je pro společnost příležitostí k růstu a posílení mezinárodního působení, přičemž právě Nizozemsko představuje atraktivní trh díky rostoucí poptávce po zdravé výživě a ekologických produktech. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí – teoretické a praktické, přičemž teoretická část práce se zaměřuje na literární rešerši, definuje zdravou výživu, zaměřuje se na aktuální trendy ve zdravé výživě, popisuje aspekty expanze malých a středních firem na zahraniční trhy a popisuje metodologii analýzy vnitřního a vnějšího prostředí společnosti TOPNATUR. V rámci metodologie je rovněž definován průběh dotazníkového šetření. Vlastní práce přináší komplexnější představení společnosti TOPNATUR, pomocí teoreticky definovaných marketingových nástrojů a analýz provedení vlastního výzkumu a diskuzi výsledků a na základě výše uvedeného samotný návrh strategie pro vstup společnosti TOPNATUR na nizozemský trh. Závěr práce je věnován diskuzi na téma obecné expanze malých a středních firem podnikajících v oblasti zdravé výživy na nizozemský trh.