Implikácie vojny na Ukrajine pre oblasť Arktického kruhu a potenciál konfliktu v tomto regióne - Mackulín, Richard; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Rozhodnutie Vladimíra Putina spustiť plnoformátovú inváziu na Ukrajinu v roku 2022 malo rozsiahle globálne následky. Jedna z oblastí, ktorú tento krok ovplyvnil zásadným spôsobom, je Arktída. Zdá sa, že v regióne, ktorý bol kedysi špecifický svojim relatívnym politickým a vojenským pokojom, sa následkom vypuknutia vojny na Ukrajine dramaticky stupňuje napätie medzi arktickými štátmi. To sa deje v období, kedy sa arktické prostredie ekologicky a geograficky mení a jeho význam pre globálnych aktérov dlhodobo narastá. Táto práca preto skúma, ako presne začiatok vojny na Ukrajine v roku 2022 ovplyvnil súčasnú situáciu v Arktíde. Tiež evaluuje, či tieto zmeny majú vplyv na to, ako pravdepodobný je vznik konfliktu práve v tejto oblasti. Za účelom splnenia týchto cieľov práca pozostáva z analýzy diania okolo regiónu formou prípadovej štúdie, ktorá je doplnená o rozhovory s akademikmi a diplomatmi, ktorí sa problematike Arktídy dlhodobo venujú. Prostredníctvom tejto analýzy sme dospeli k záveru, že vývoj na Ukrajine v roku 2022 zásadne zredukoval kvalitu a množstvo spolupráce a komunikácie štátov NATO a Ruska v arktickom regióne. Zároveň ovplyvnil ekonomicko-strategické motivácie jednotlivých štátov a naštartoval plány na militarizáciu regiónu. Tieto faktory spoločne prispievajú k viditeľne zvýšenej pravdepodobnosti vzniku konfliktu v Arktíde.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses