Emoce na sociálních sítích : česká společnost v rámci izraelsko-palestinské problematiky - Šafka, Marek (2024)
Práce se zaměřuje na analýzu emocí, které česká veřejnost vyjadřuje v příspěvcích na sociálních sítích v souvislosti s novou fází izraelsko-palestinského konfliktu, která začala útokem teroristické organizace Hamás 7. října 2023. Výzkum zkoumá dynamiku a povahu emotivních reakcí na platformě X (dříve Twitter), přičemž se soustředí na příspěvky českých politických představitelů a běžných uživatelů, rozdělených do proizraelské a propalestinské skupiny. Práce vychází z teorie emocí a diskurzivní analýzy a pomocí kvalitativní metody identifikuje klíčové narativy a emotivní výrazy jednotlivých skupin. Empirická část ukazuje, že česká společnost je v této otázce hluboce polarizovaná, přičemž diskuse často zahrnují silné emocionální výrazy, nenávistné projevy a kontroverzní narativy, jako je antisemitismus či genocida. Významnou roli ve formování těchto emocí hrají také političtí představitelé, přičemž příspěvky ministryně obrany Jany Černochové přitahují zvláštní pozornost svou emotivností a zvolenými narativy. Výsledky práce přispívají k hlubšímu porozumění aktuální polarizace české společnosti na sociálních sítích a vlivu emocí a narativů na tuto problematiku. Získané poznatky mohou přispět k lepšímu pochopení vlivu emocí na utváření veřejného mínění v online prostředí během mezinárodních konfliktů.