Inflácia v krajinách Latinskej Ameriky : Argentína a Venezuela - Zribko, Martin (2024)
V tejto diplomovej práci sa venujeme problematike inflácie v krajinách Latinskej Ameriky, konkrétne v Argentíne a Venezuele. Hlavným cieľom práce je porovnať vývoj, príčiny a dopady inflácie v uvedených krajinách. Úvodná kapitola sa zameriava na teoretické východiská inflácie, pričom sa kladie dôraz na jej chápanie ako monetárneho fenoménu a jej súvis s konceptom holandskej choroby. V ďalšej časti práce sú identifikované paralely v príčine inflácie v Argentíne, kde hlavným faktorom bola nesprávne vedená monetárna politika, a vo Venezuele, kde hlavným faktorom boli dôsledky holandskej choroby. Empirická časť práce je zameraná na analýzu sociálno-ekonomických dopadov inflácie na životnú úroveň obyvateľov Argentíny a Venezuely. V závere práce sú zosumarizované získané poznatky a vyhodnotené, či teoretické predpoklady a hypotézy uvedené v úvode korešpondujú s reálnymi údajmi a empirickými výsledkami.