Inflácia v krajinách Latinskej Ameriky : Argentína a Venezuela - Zribko, Martin; Hnát, Pavel, 1981-; Jedlinský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
V tejto diplomovej práci sa venujeme problematike inflácie v krajinách Latinskej Ameriky, konkrétne v Argentíne a Venezuele. Hlavným cieľom práce je porovnať vývoj, príčiny a dopady inflácie v uvedených krajinách. Úvodná kapitola sa zameriava na teoretické východiská inflácie, pričom sa kladie dôraz na jej chápanie ako monetárneho fenoménu a jej súvis s konceptom holandskej choroby. V ďalšej časti práce sú identifikované paralely v príčine inflácie v Argentíne, kde hlavným faktorom bola nesprávne vedená monetárna politika, a vo Venezuele, kde hlavným faktorom boli dôsledky holandskej choroby. Empirická časť práce je zameraná na analýzu sociálno-ekonomických dopadov inflácie na životnú úroveň obyvateľov Argentíny a Venezuely. V závere práce sú zosumarizované získané poznatky a vyhodnotené, či teoretické predpoklady a hypotézy uvedené v úvode korešpondujú s reálnymi údajmi a empirickými výsledkami.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses