Jednotný digitální trh a jeho dopad na fungování digitálních platforem - Zeman, Marek; Votava, Tomáš; Boháček, Martin, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce se zabývá dopady implementace strategie EU pro jednotný digitální trh na fungování digitálních platforem. Práce podrobně zkoumá dvě nařízení – akt o digitálních trzích a akt o digitálních službách, která představují historicky první právní rámec zaměřený na právní regulaci digitálních platforem a jejich provozovatelů na celoevropské úrovni. Cílem práce je v rámci obou těchto nových nařízení identifikovat oblasti pro potenciální zlepšení, a následně formulovat konkrétní návrhy pro jejich budoucí optimalizaci. První část práce se zabývá konceptuálním vymezením digitálních platforem, vývojem jejich regulace v EU a jejich významem v digitální ekonomice. Druhá část práce, která je stěžejní z hlediska naplnění jejích cílů, se již specificky zaměřuje na akt o digitálních trzích a akt o digitálních službách. Na základě analýzy, komparace, indukce a následné syntézy identifikuje u obou nařízení problematické oblasti, které je zapotřebí do budoucna optimalizovat a v návaznosti na to formuluje konkrétní návrhy na jejich zlepšení, přičemž se opírá o vybrané praktické příklady a relevantní judikaturu. Účelem této práce je přispět k diskusi o efektivní regulaci digitálních platforem na úrovni EU a celkově zhodnotit, zda obě zkoumaná nařízení podporují harmonizaci digitálního prostřední v EU a přispívají k dosažení celkových cílů jednotného digitálního trhu.
Vedoucí práce: Tomáš Votava
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses