Internalizace a dodržování Opčního protokolu k Úmluvě o právech dítěte o zapojování dětí do ozbrojených konfliktů - Neumanová, Veronika; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Opční protokol k Úmluvě o právech dítěte o zapojování dětí do ozbrojených konfliktů, přijatý v roce 2002, je zásadním dokumentem pro ochranu dětí na mezinárodní úrovni. Cílem této práce je zhodnocení internalizace a dodržování tohoto Protokolu. Práce se zaměřuje na analýzu a komparaci sebehodnotících zpráv, které státy mají povinnost podávat v souladu s tímto protokolem a svými lidskoprávními závazky týkajících se zapojování dětí do ozbrojených konfliktů. Práce se také zabývá zpětnou reakcí od příslušných orgánů OSN, konkrétně Výboru pro práva dítěte a Pracovní skupiny UPR. Výzkumné otázky zní: Jaká je reportovací morálka států v rámci tohoto Opčního protokolu? Jak státy hovoří o problému zapojování dětí do ozbrojených konfliktů? Jaká je angažovanost OSN v řešení této problematiky, přesněji, podává OSN zprávy v rámci zpětné vazby a konfrontuje v nich státy v otázkách ochrany dětí v ozbrojených konfliktech? Hlavním nástrojem bude povinnost reportingu stanovená článkem 8 Opčního protokolu k Úmluvě o právech dítěte o zapojování dětí do ozbrojených konfliktů a reporting k této problematice v obecném lidskoprávním nástroji podávání zpráv, jímž je Universal Periodic Review.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses