Česko-izraelské vztahy - Kolovrátníková, Jolana; Veselý, Zdeněk, 1950-; Tóth, Andrej, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cílem této diplomové práce je provést komplexní analýzu česko-izraelských vztahů, přičemž se zaměřuje na období od roku 1990 až po současnost. Práce sleduje, jak historické události podmiňovaly tyto bilaterální vztahy a jaké faktory odlišují vztahy České republiky s Izraelem od vztahů k jiným státům. První část práce je věnována teoretickému vymezení tématu a jeho kontextualizaci v rámci mezinárodních vztahů. Druhá část se věnuje identifikaci základních charakteristik obou států na základě pěti klíčových atributů ovlivňujících zahraniční politiku a provádí jejich komparaci, která představují základní východiska pro česko-izraelské vztahy. Třetí část zachycuje historický vývoj česko-izraelských vztahů a zdůrazňuje klíčové milníky, které ovlivnily vzájemné vztahy. Poslední kapitola této práce, vycházející z historické analýzy, podrobně zkoumá vztahy mezi Českou republikou a Izraelem od roku 1990 až po současnost. Tato analýza zahrnuje politické, ekonomické, kulturní a další faktory, které ovlivňují dynamiku a určují současnou podobu česko-izraelských vztahů. Na základě získaných poznatků pak práce v závěru nabízí prostor pro další zkoumání či diskusi, která by mohla dále rozvíjet zkoumané téma.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses