Šetrné formy turismu v Praze - Kassimkulova, Aruzhan; Lukášová, Renata; Nencková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá šetrnými formami turismu v Praze a jejím hlavním cílem je vyhodnocení jejich současné úrovně. Jako dílčí cíl je stanoveno určit silné a slabé stránky v dané oblasti a také navrhnout možnosti budoucího rozvoje šetrných forem turismu v Praze. Práce je rozdělena na sedm stěžejních kapitol. První dvě kapitoly pojednávají o vlivu cestovního ruchu na životní prostředí a o formách šetrného turismu obecně. Třetí kapitola se věnuje pražské ekoturistice a zkoumá několik nejpopulárnějších aktivit: pěší turistiku, cykloturistiku, severskou chůzi, běžecké lyžování, zelené stezky, pozorování ptáků a vodáctví. Následně je proveden vlastní výzkum, který je realizován prostřednictvím rozhovorů se zástupci organizací zapojených do poskytování ekoturistických aktivit. Syntéza všech získaných informací ukázala, že nejvíce je v Praze rozvinuta pěší turistika a pozorování ptáků. Infrastruktura pro ostatní aktivity vyžaduje vylepšení. Konkrétní doporučení ke zlepšení byla uvedena v návrhové části, a to s oporou na příklad Vídně, která je v oblasti ekoturistiky výrazně dopředu oproti Praze.
Vedoucí práce: Renata Lukášová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses