Optimalizácia nástrojov MS Purview pre súlad s NIS2 a novým zákonom o kybernetickej bezpečnosti - Klbík, Ivan; Lechner, Tomáš; Zbořil, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práca sa zameriava na využitie MS Purview pre zabezpečenie súladu s novými legislatívnymi požiadavkami vychádzajúcimi zo smernice NIS2 a českého zákona o kybernetickej bezpečnosti (ZoKB) pri správe elektronických dokumentov. Smernica NIS2 reaguje na rastúce kybernetické hrozby v EÚ a český ZoKB, ktorý ju zavádza do národnej legislatívy. Cieľom práce je preskúmať, ako môžu nástroje MS Purview pomôcť organizáciám splniť požiadavky ZoKB, najmä v oblasti riadenia aktív (paragraf 8). Analyzované nástroje, ako sú Sensitivity Labels, Data Loss Prevention a Data Lifecycle Management, umožňujú klasifikáciu údajov, kontrolu prístupov a monitorovanie činností používateľov, čím pomáhajú zamedziť úniku citlivých dát a zabezpečiť dôvernosť, integritu a dostupnosť dát v súlade s NIS2. Výsledky ukazujú, že MS Purview efektívne pokrýva väčšinu požiadaviek paragrafu 8 ZoKB, ktorý sa priamo zameriava na riadenie aktív. Mimo toho sa za správnej implementácie nástrojov MS Purview dajú pokryť aj iné časti vychádzajúce z požiadaviek ZoKB. MS Purview predstavuje silný nástroj pre správu elektronických dokumentov, avšak jeho účinnosť závisí aj od doplnenia o interné bezpečnostné politiky organizácie. Práca poskytuje organizáciám praktický pohľad na využitie MS Purview v oblasti kybernetickej bezpečnosti.
Vedoucí práce: Tomáš Lechner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses