Distribuční řetězec společnosti Amazon a jeho vliv na maloobchodní sektor Evropského trhu - Bláha, David (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou distribučního řetězce společnosti Amazon a jeho vlivem na maloobchodní sektor na evropském trhu. Cílem práce je identifikovat klíčové prvky a inovace v logistickém systému Amazonu, které zajišťují jeho efektivitu a konkurenceschopnost, a analyzovat jejich dopad na tradiční maloobchodní modely v Evropě. Práce kombinuje teoretické poznatky s praktickým výzkumem, přičemž klíčovou součástí metodologie je dotazníkové šetření mezi maloobchodními subjekty a spotřebiteli. Toto šetření poskytuje přehled o vnímání Amazonu jako dominantního hráče na trhu a jeho vlivu na změny v maloobchodních strategiích. Součástí analýzy je také zhodnocení technologických inovací, automatizace, udržitelnosti a zákaznického přístupu v rámci logistických operací Amazonu. Výsledky ukazují, že přístup Amazonu nejen posouvá hranice moderní logistiky, ale také významně ovlivňuje dynamiku maloobchodního sektoru. Závěrem jsou formulována doporučení pro maloobchodní podniky, jak se přizpůsobit těmto změnám a využít příležitostí v rámci digitální transformace.