Modelování počtu a výše škod v zajišťovnictví - Šindelář, Šimon (2024)
Tato práce má za cíl uvést čtenáře do zajímavého ale obecně spíše méně známého odvětví zajišťovnictví se zaměřením na metody používané k modelování zajistných škod. V rámci práce se nejprve v rychlosti podíváme na historii a současnou podobu tohoto odvětví, jakožto i jeho specifika. Následně hlouběji popíšeme samotné metody, které jsou v tomto odvětví využívány pro modelování frekvence a severity škod. Po položení teoretického základu si popsané přístupy ilustrujeme příkladem jejich praktické aplikace na analýze reálného portfolia povinného ručení. V rámci práce budeme pro realizaci praktické části využívat jazyk R v rámci statistického programu RStudio.