Modelování počtu a výše škod v zajišťovnictví - Šindelář, Šimon; Bílková, Diana; Koudelka, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce má za cíl uvést čtenáře do zajímavého ale obecně spíše méně známého odvětví zajišťovnictví se zaměřením na metody používané k modelování zajistných škod. V rámci práce se nejprve v rychlosti podíváme na historii a současnou podobu tohoto odvětví, jakožto i jeho specifika. Následně hlouběji popíšeme samotné metody, které jsou v tomto odvětví využívány pro modelování frekvence a severity škod. Po položení teoretického základu si popsané přístupy ilustrujeme příkladem jejich praktické aplikace na analýze reálného portfolia povinného ručení. V rámci práce budeme pro realizaci praktické části využívat jazyk R v rámci statistického programu RStudio.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses