Gamifikace jako součást UX/UI designu mobilní aplikace v cestovním ruchu - Beneš, Dominik; Knihová, Ladislava; Jílková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem této diplomové práce je navrhnout, realizovat a ověřit prototyp mobilní aplikace "Ašventura," která využívá gamifikační prvky k podpoře turistického ruchu ve městě Aš a jeho okolí. Práce se zaměřuje na vytvoření potřebné mobilní aplikace s uživatelsky přívětivým designem, který spojuje prvky gamifikace s funkcemi zaměřenými na zlepšení zážitku turistů při objevování městských lokalit a na podporu outdoorových aktivit, jako je turistika a využívání cyklistických tras. Na základě dat získaných z polostrukturovaných rozhovorů, které sloužily jako klíčová metoda pro sběr informací o potřebách uživatelů, byl navržen a realizován prototyp aplikace. Tento prototyp byl následně podroben uživatelskému testování, jehož cílem bylo vyhodnotit jeho uživatelskou přívětivost a efektivitu. Výsledky testování prokázaly, že prototyp úspěšně naplňuje stanovené cíle a pozitivně ovlivňuje uživatelskou zkušenost. Potvrzeny byly hypotézy o zvýšení motivace uživatelů k objevování nových míst a aktivit pohledem uživatelské spokojenosti s turistickým zážitkem. Aplikace se ukázala jako efektivní nástroj na podporu turistického ruchu, přičemž na základě uživatelského testování byla identifikována oblast pro její další zkvalitnění a vývoj. V širším kontextu výsledky této práce mohou sloužit jako inspirace pro budoucí projekty zaměřené na vývoj mobilních aplikací v oblasti cestovního ruchu, především pak projekty s důrazem na integraci gamifikačních prvků a zlepšení uživatelského zážitku.
Vedoucí práce: Ladislava Knihová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses