Mapovanie trendov na trhu ERP systémov - Mattová, Michaela; Basl, Josef, 1961-; Fortinová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
V dynamickej a meniacej sa oblasti technológií a obchodných operácií je prvoradé držať krok s najnovšími trendmi. Táto diplomová práca analyzuje aktuálne technologické inovácie u svetových dodávateľov ERP a hodnotí integrovanie týchto trendov u českých dodávateľov ERP systémov. Práca ponúkne rozšírenie poznatkov o tržnom prostredí ERP systémov v Českej republike so zameraním na to, ako miestni poskytovatelia integrujú súčasné technologické trendy, aby uspokojili špecifické potreby českých podnikov. Analýzou údajov z prieskumov od približne 70 českých poskytovateľov ERP tento výskum skúma rovnováhu medzi lokálne vyvinutými a globálne dodávanými ERP riešeniami, pričom objasňuje preferencie systémov prispôsobených miestnym regulačným, jazykovým a prevádzkovým požiadavkám. Medzi kľúčové technologické trendy pre spracovávanie dát, ktoré DP skúmala, patrí prijatie umelej inteligencie AI vrátane strojového učenia, ďalej prijatie cloud computingu, analytiky riadenej AI, prepojeniu s IoT, blockchainu, zelenému, personalizované a kolaboratívne ERP, ktoré spoločne prespievajú k zvýšenej flexibilite, prevádzkovej efektívnosti a rozhodovaniu na základe údajov v rámci systémov ERP. Okrem rozdelenia a klasifikácie trendov práca ponúka i odlišné pohľady na aktuálne technologické trendy od rôznych etablovaných spoločností. Práca poukazuje na výhody a výzvy implementácie či integrácie týchto trendov, ako je udržiavanie kompatibility systému, zaistenie bezpečnosti údajov a riadenie zložitosti implementácie. Taktiež je v teoretickej časti práce spomenutá štatistika týkajúca sa využívania trendov na lokálnom trhu v ČR. Zistenia naznačujú, že české podniky oceňujú ERP riešenia, ktoré kombinujú globálny technologický pokrok so silným lokálnym prispôsobením, ktoré sú v súlade s ich špecifickými prevádzkovými
Poznatky z tejto práce ponúkajú cennú perspektívu pre českých poskytovateľov ERP, ktorí chcú zvýšiť svoju konkurenčnú výhodu na českom trhu, a pre podniky, ktoré hľadajú ERP systémy, ktoré optimalizujú ich jedinečné pracovné postupy a strategické ciele.
Vedoucí práce: Josef Basl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: řízení podnikové informatiky [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses