Zavedení byznysové architektury v bankovním prostředí s využitím frameworku BIZBOK - Turek, Lukáš (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na zavedení byznysové architektury v bankovním prostředí pomocí frameworku BIZBOK jako součásti podnikové architektury (EA). Cílem je vytvoření komplexního modelu, který zlepší řízení změn, naplňování strategických cílů a spolupráci mezi obchodními a IT odděleními. Teoretická část zahrnuje rešerši literatury a srovnání rámců pro podnikovou architekturu, což vedlo k výběru frameworku BIZBOK. Praktická část obsahuje analýzu současného stavu architektury v bance a návrh nového modelu zahrnujícího obchodní schopnosti a hodnotové toky. Výsledný model je hodnocený SWOT analýzou a modelem ACMM (Architecture Capability Maturity Model). Nový, výsledný model prokázal přínosy pro banku a podnikovou architekturu. Práce přispívá k rozvoji podnikové architektury v bance a poskytuje poznatky pro její aplikaci v bankovním sektoru.