Zavedení byznysové architektury v bankovním prostředí s využitím frameworku BIZBOK - Turek, Lukáš; Karkošková, Soňa; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na zavedení byznysové architektury v bankovním prostředí pomocí frameworku BIZBOK jako součásti podnikové architektury (EA). Cílem je vytvoření komplexního modelu, který zlepší řízení změn, naplňování strategických cílů a spolupráci mezi obchodními a IT odděleními. Teoretická část zahrnuje rešerši literatury a srovnání rámců pro podnikovou architekturu, což vedlo k výběru frameworku BIZBOK. Praktická část obsahuje analýzu současného stavu architektury v bance a návrh nového modelu zahrnujícího obchodní schopnosti a hodnotové toky. Výsledný model je hodnocený SWOT analýzou a modelem ACMM (Architecture Capability Maturity Model). Nový, výsledný model prokázal přínosy pro banku a podnikovou architekturu. Práce přispívá k rozvoji podnikové architektury v bance a poskytuje poznatky pro její aplikaci v bankovním sektoru.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: řízení podnikové informatiky [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses