Vývoj aplikace CzechUni : Specifikace požadavků a analýza - Sajner, Šimon (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na specifikaci požadavků a analýzu webové aplikace CzechUni, jejímž cílem je usnadnit zahraničním zájemcům o studium proces výběru a přihlašování na české vysoké školy. Projekt vznikl jako součást týmového vývoje realizovaného ve spolupráci s fiktivní společností Czech Education, která poskytuje podporu zahraničním studentům při jejich adaptaci na české akademické prostředí. Aplikace CzechUni je navržena jako centralizovaná platforma, která kombinuje poskytování informací o vysokých školách a jejich studijních programech s možností elektronického podání přihlášek přímo v aplikaci, správou uživatelských profilů a nabídkou dalších služeb, jako je pomoc s ubytováním či orientace v administrativních procesech. Práce zahrnuje analýzu současných řešení a konkurenčních aplikací v tomto sektoru a identifikaci jejich silných a slabých stránek, což přispělo k návrhu inovativních funkcí aplikace CzechUni. Dále práce zahrnuje identifikaci cílových uživatelů a jejich potřeb, specifikaci, validaci a dokumentaci požadavků, a tvorbu modelu případů užití a specifikaci všech těchto případů. Zvolená metodika MMSP (Metodika pro malé softwarové projekty) umožnila strukturovaný přístup k řízení vývoje a efektivní spolupráci členů týmu. Výstupem této práce je podrobná specifikace funkčních a nefunkčních požadavků aplikace, která byla ověřena uživatelským testováním a konzultacemi se zadavatelem. Dokumentace zahrnuje také analýzu případů užití a návrh rozhraní aplikace. Výsledky poskytují základ pro další fáze vývoje, včetně návrhu, implementace a testování aplikace, a přináší významný přínos pro zlepšení dostupnosti a kvality informací pro zahraniční studenty, kteří plánují studium v České republice.